Exclusiv ONLINE: Ce trebuie sa faci ca manager ca sa intri in circuitul international?

Multi dintre managerii romani sunt fascinati de posibilitatea de a pleca din tara si de a se muta o data la cativa ani dintr-o tara in alta. "In general procesul este simplu: cei care vor sa obtina o functie executiva in strainatate urmaresc job-urile si aplica pentru pozitiile care ii intereseaza. Avem insa foarte putini manageri romani in Vest, pentru ca in cele mai multe cazuri sunt favorizati cei din tarile respective. Romanii pot aspira mai degraba la tarile din jur (Bulgaria, Ungaria). A existat si un caz in care un roman a vrut sa lucreze ca executiv in Nigeria, in domeniul telecomunicatiilor", spune Irina Vasile, country manager pentru firma de executive search Antal. "In acest sens trebuie urmate toate cursurile binecunoscute (spre exemplu, MBA), insa conteaza foarte mult experienta", explica Irina Vasile.

Procesul de recrutare pentru o pozitie de top management nu este deloc simplu, insa la fel de important este modul in care se adapteaza un manager pe parcurs, intelegand valorile si cultura locala din tara in care a fost angajat si integrandu-se in compania respectiva. In abordarea specialistului olandez Geert Hofstede, culturile organizationale variaza si in functie de specificul fiecarei tari in parte.

Spre exemplu, cultura americana are o puternica dimensiune individualista, in timp ce cea japoneza se defineste prin colectivism. Astfel, de la personalul angajat intr-o cultura individualista se asteapta ca el sa actioneze in conformitate cu interesul propriu, iar in cea colectivista, un patron angajeaza o persoana care se preocupa mai mult de interesele grupului decat de cele individuale.

Totodata, Hofstede mai ia in calcul si alti indicatori, precum distanta fata de putere, dimensiunea masculina versus cea feminina, gradul de evitare al incertitudinii, precum si orientarea pe termen scurt si pe termen lung.

Autor: Andreea Neferu, ZF