150.000 de muncitori calificati ar rezolva criza fortei de munca din constructii

Criza fortei de munca din constructii se va atenua doar dupa ce vor fi angajati inca 100.000-150.000 de muncitori calificati, in conditiile in care la sfarsitul primului semestru in domeniu lucrau 394.000 de muncitori, potrivit Institutului National de Statistica.

"Circa 150.000 de muncitori calificati este ordinul de marime care arata lipsa de personal din domeniul constructiilor. Diferenta ar putea fi acoperita de constructorii care lucreaza in afara tarii, dar cea mai mare parte dintre acestia se apropie de varsta pensionarii", a declarat Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) la conferinta de lansare a editiei din acest an a expozitiilor din domeniul constructiilor Camex Bucuresti. Targul va avea loc in perioada 12-16 septembrie la complexul Prisma si va reuni 250 de companii.

Potrivit estimarilor ARACO, in afara tarii lucreaza 100.000 de constructori calificati, cei mai multi in Israel, Germania, Spania si Italia, pe 800-1.000 de euro pe luna. In Romania, ar primi 200-300 de euro.
"Pe aceste piete lucreaza cei mai buni constructori romani, dar care se apropie de varsta pensionarii. Problema fortei de munca in constructii este foarte importanta si grava daca nu punem in ordine programe de pregatire a tinerilor", afirma Cristea.
El estimeaza ca procesul investitional in domeniul constructiilor isi va mentine ritmul de crestere pentru inca 30 de ani.

"Pe masura ce fondurile destinate salariilor constructorilor vor creste, muncitorii din strainatate vor reveni in tara. Deocamdata insa nu se pot oferi bani mai multi pentru ca majoritatea lucrarilor se delureaza in urma unor licitatii in care castiga cel care ofera cel mai mic pret", spune Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

El spune ca piata constructiilor va deveni atractiva pentru muncitori, deoarece in urmatorii zece ani in Romania se va construi foarte mult. Salariile nu vor creste foarte rapid insa pentru ca, in prezent, procentul dintr-o investitie alocat fortei de munca este de 30-40%.

Potrivit datelor organizatiilor patronale, cele mai importante meserii care inregistreaza deficit sunt maistrii, muncitorii care se ocupa de constructiile metalice, cei specializati in montarea de gips-carton, de ferestre PVC, de aparate de climatizare si laboranti care certifica calitatea constructiilor.

Pentru a contracara criza de munca de pe piata, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis sa finanteze integral costurile pentru scolarizarea specializarilor din constructii pentru invatamant postliceal.
"Interesul pentru domeniul constructiilor a crescut foarte mult in preferintele elevilor, care urmeaza aceste cursuri.

Cursurile postliceale sunt finantate integral de la bugetul de stat. Anul acesta, 20% din numarul total de locuri la scolile postliceale (n.r. circa 10.700) au fost repartizate specializarilor in constructii", a spus Madlen Serban, director in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Costul scolarizarii pentru un elev este de 230 de lei pe an (65 de euro), ceea ce inseamna 246.000 lei (70.000 de euro) pentru fiecare an de studii.

      Lucrari de 3 miliarde de euro in sase luni

Lucrarile de constructii noi au crescut in ianuarie-iunie 2007 cu 31,1%, la o valoare de 10,27 mld. lei (3 mld. euro), potrivit Institutului National de Statistica. Ponderea in totalul investitiilor a lucrarilor de constructii noi a avansat de la 44,4% in primele sase luni din 2006, la 50,3% in aceeasi perioada din acest an. Numarul autorizatiilor de constructie eliberate pentru cladiri rezidentiale a urcat in primele sapte luni cu 23,9%, la 31.565, cele mai importante cresteri fiind inregistrate in regiunile Sud-Muntenia, Bucuresti-Ilfov si Nord-Est.

Astfel, in regiunea Sud-Muntenia avansul a fost de 1.213 autorizatii, in Bucuresti-Ilfov de 1.003 autorizatii, iar in Nord-Est de 815 autorizatii. In luna iulie au fost eliberate 5.526 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, numarul lor inregistrand o scadere cu 4,6% fata de nivelul lunii anterioare si o crestere cu 6,4% fata de luna corespunzatoare a anului precedent. In primul semestru au fost finalizate 16.962 locuinte, cu 5.048 mai multe fata de perioada corespunzatoare a anului 2006, dintre care 8.894 in mediul urban si 8.068 in mediul rural.

Ultimele articole

»
»
»